Facebook Twitter YouTube

Ιστορία

Ε Ν Α  Μ Ι Κ Ρ Ο   Θ Α Υ Μ Α   Τ Ο Υ   Ε Ρ Α Σ Ι Τ Ε Χ Ν Ι Σ Μ Ο Υ
Τ Ο   Π Α Ρ Ε Λ Θ Ο Ν

Το ξεκίνημα...

Το ποδόσφαιρο ήταν από πολύ παλιά το πιο διαδεδομένο άθλημα στην Πετρούσα. Μεταπολεμικά οι πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία οργανωμένων ποδοσφαιρικών ομάδων εξαντλούνται στα πλαίσια των μαθητικών ομάδων του Δημοτικού Σχολείου καθώς και στις ομάδες που δημιουργούνται από παιδιά των διαφόρων γειτονιών του χωριού.


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 νέοι του χωριού -μέλη του Αγροτικού Συλλόγου της Πετρούσας- συγκροτούν κατά διαστήματα κάποια ποδοσφαιρική ομάδα και δίνουν ανεπίσημους αγώνες με ομάδες γειτονικών χωριών.
Εκείνη την εποχή η ομάδα της πρωτεύουσας του Νομού μας η ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ αγωνίζεται στο Εθνικό Πρωτάθλημα της Ελλάδος και είναι η πρώτη ομάδα από την επαρχία η οποία μπορεί και ανταγωνίζεται ισάξια το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της χώρας φτάνοντας τρείς φορές στον τελικό του κυπέλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Η ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ γράφει ιστορία γίνεται το καμάρι όλου του Νομού μας και όνειρο όλων των νέων της περιοχής που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.


Έτσι και στην Πετρούσα μια ομάδα νέων του χωριού σαφώς επηρεασμένοι από τον θρύλο που έχει δημιουργήσει η ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ πανελλαδικά, αποφασίζει να ιδρύσει οργανωμένη ποδοσφαιρική ομάδα η οποία να μπορεί να συμμετέχει επίσημα σε αγώνες πρωταθλήματος.

Σημαντικές στιγμές από την ιστορία της ΔΟΞΑΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ
• Το 1964 ιδρύεται η ομάδα του χωριού μας, η ΔΟΞΑ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ.
• Το 1965 αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Γ´ Ερασιτεχνική κατηγορία του Νομού Δράμας.
• Το 1970 Προβιβάζεται στην Β´ Ερασιτεχνική κατηγορία του Νομού Δράμας.
• Το 1972 προβιβάζεται στην Α´ Ερασιτεχνική κατηγορία.


Από το 1972 αγωνίζεται στην Α´ερασιτεχνική κατηγορία της Ε.Π.Σ. ΔΡΑΜΑΣ συνεχώς σ’ αυτήν τριάντα πέντε (35) ολόκληρα χρόνια με μοναδική εξαίρεση την περίοδο 1996-97, οπότε και αγωνίσθηκε στο πρωτάθλημα της Δ´ ΕΘΝΙΚΗΣ.


Είναι ίσως ο μοναδικός σύλλογος ο οποίος έχει να επιδείξει μια τόσο μακρόχρονη συνεχή παρουσία στην ανώτερη κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου του Νομού Δράμας. Είναι κοινά αποδεκτό απ’ όλο το φίλαθλο κοινό της Δράμας ότι η ΔΟΞΑ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ πρωταγωνιστεί σε κάθε πρωτάθλημα.


Διακρίσεις
Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις διακρίσεις μέσα στη μακρόχρονη ιστορία της.


Πρωταθλήτρια Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας Δράμας: 1986-87.


Πρωταθλήτρια Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας Δράμας: 1995-96.


Δευτεραθλήτρια Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας Δράμας: 1998-99.


Δευτεραθλήτρια Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας Δράμας 2000-2001.
Δευτεραθλήτρια Α’ ’Ερασιτεχνικής κατηγορίας Δράμας περιόδου 2005-2006.


Φιναλίστ σε τρείς τελικούς Κυπέλου Ε.Π.Σ. ΔΡΑΜΑΣ περιόδων: 1979, 1982, 2006.


Υποδομές και εγκαταστάσεις
Μια τέτοια παρουσία προϋποθέτει υποδομή στις μικρές ηλικίες και βέβαια σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Σε ότι αφορά το πρώτο η ομάδα μας διατηρεί παιδικά τμήματα ποδοσφαίρου από το 1984 ενώ σήμερα διαθέτει:


Τμήμα παιδικής ομάδας ηλικίας 14-16 ετών με ένα σύνολο είκοσι μικρών ποδοσφαιριστών.
Ακαδημία Ποδοσφαίρου Προπαίδων 10-14 ετών με τριάντα ποδοσφαιριστές και συμμετέχει σε όλα τα πρωταθλήματα παίδων και προπαίδων της Ε.Π.Σ.Δράμας.


Σε ότι αφορά το δεύτερο, δύναμη της ομάδος μας θεωρείται και όχι άδικα οι φίλαθλοι - κάτοικοι της Πετρούσας. Είναι οι ίδιοι φίλαθλοι οι οποίοι πέρα από την φυσική τους παρουσία στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αγαπημένης μας ΔΟΞΑΣ, όποτε χρειάζεται με την οικονομική τους στήριξη αλλά και με την προσωπική τους εργασία (όχι λίγες φορές), βοηθούν έμπρακτα την ομάδα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενεργή συμμετοχή αυτού του φίλαθλου κόσμου στην δημιουργία των γηπεδικών εγκαταστάσεων της ΔΟΞΑΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ οι οποίες είναι από τις καλύτερες του Νομού Δράμας. Ένα μικρό αθλητικό κέντρο που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους συλλόγους του Νομού μας στα χρόνια που ακολούθησαν. Ο τοπικός τύπος μάλιστα το είχε χαρακτηρίσει ως "το στολίδι της Δράμας".

Ενδεικτικό της ποιότητας αυτού του μικρού αθλητικού κέντρου είναι ότι τα τελευταία χρόνια φιλοξένησε μεγάλο μέρος των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δράμας τόσο για αγώνες όλων των μικτών ομάδων της Ένωσης όσο και για τελικούς αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλου της Ε.Π.Σ.Δ.

Αθλητικό κέντρο
Αυτό το αθλητικό κέντρο περιλαμβάνει:

• Ποδοσφαιρικό γήπεδο κανονικών διαστάσεων με χλοοτάπητα, και αυτόματο πότισμα.
• Βοηθητικό ποδοσφαιρικό γήπεδο κανονικών διαστάσεων με χλοοτάπητα.
• Γεώτρηση για το πότισμα των παραπάνω γηπέδων.
• Σκεπαστή κερκίδα 300 θέσεων (μεταλλικό σκέπαστρο) με 300 πλαστικές καρέκλες.
• Βοηθητικούς χώρους κάτω από την κερκίδα (γυμναστήριο, αποδυτήρια παιδικών ομάδων, κυλικείο, χώροι W.C., γραφεία ομάδος).
• Αποδυτήρια.
• Γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5.
• Χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων σε παράπλευρη κοινοτική έκταση.επιστροφή στην κορυφή

ΣΥΝΔΕΣΗ ή ΕΓΓΡΑΦΗ